3 Mayıs 2012

NEDEN DOĞURAYIM?


3 çocuk...
Birini tecavüzle, birini uyuşturucu ile birini silah ile öldürürler.
Neden doğurayım?
İlkokula gittiğinde ‘bilinci henüz açılmamış’ yaşıtlarının kafasındaki örtüyü gördüğünde ‘demokrasi’ öğrenebileceğinden mi?
Lisede yarış atı ruhuyla üniversite sınavına koştursun bir de üstüne soruların çalınabildiği bir düzene karşı uğraşsın diye mi?
Üniversitede sırf ‘özgürlüğünü’ korumak için, sırf ‘farkındalığı’ yüksek olduğu için ben onu evde beklerken o sokaklarda dövülsün diye mi?
Kimbilir belki de doktor olur... Oysa ki hacılar hocalar çoktur.
Kimbilir belki de öğretmen olur... Oysa ki atama yoktur.
Kimbilir belki de avukat olur... Oysa ki hukuk yoktur.
Kimbilir belki de memur olur, işçi olur... Oysa ki hak yoktur. Emeğin karşılığı yoktur. Hele bir de bir yerlerde ‘tanıdık, milletvekili akraba’ yoksa yaşamak bile çoktur.
Bazen de düşünüyorum...
Cahil sevişmelerin sonunda 3, 5, 10 çocuk doğuveriyor. Kimisi dileniyor, kimisi çalıyor, kimisi de okuyor ‘okutuluyor’ varolan düzene adam yetiştiriliyor... Ha bazısı da var ki; biz onlara Anadolu çocuğu diyoruz,  öyle bir sahipleniyor ki vatanını, insanını, Ata’sını... Güveniyoruz onlara, geleceğe garantimiz gibiler adeta...!
Bilmiyorum...
Neden doğurayım?
Özgürlüğüne, demokrasisine, sahipleniciliğine, insan haklarına, eşitliğine, laikliğine ‘artık’ şüpheyle baktığım bir ülkede neden çocuk sahibi olayım?
Belki de inadına çoğalmak gerek, 3 değil 10 çocuk yapmak gerek... Her birini Atatürkçü, her birini özgür yetiştirmek gerek...
Ama...
Bir Üzmez daha çıkar tecavüzden serbest kalır, olan benim çocuğuma olur.
Bir terörist çıkar sınırda alkışla karşılanır, olan benim çocuğuma olur.
Bir kanun çıkar 18 yaşını dolduran silahlanabilir denir, olan benim çocuğuma olur.
Artık ‘yaş 18 yolun sonudur!’
Ama...
Bizim gibiler çoğalmadıkça da ‘onlar’ virüs gibi sararlar etrafı!
Olan memleketime olur...!
İşte bu yüzden bir yanım ‘çek git’ diyor.
Bir yanım ‘burası senin, otur!’

Çisel ONAT 

1 yorum:

  1. değil mi? doğuruyorlar 5-10 cocuk, nasıl buyuyecekler, nasıl egıtecegım, ben bu cocuga ne verebilirim diye dusunmeden. sonra eğitimli, aydın kesim aynı soruları sorup 1 ya da 2 cocuk yapıyor en fazla. güzel düşünüyoruz ama devir o devir değil. çoğalmamız lazım azınlıkta kalmamak için :)

    YanıtlaSil