1 Temmuz 2010

DESTEKLEYELİM!
NEFES ALMAK İÇİN...
****************************************************
Basın Bülteni 29.06.2010

Ormanların D’lisi, Yangınların Düşmanıyız!

SORUŞTURMACI GAZETECİ UĞUR DÜNDAR, ORMAN YANGINLARINA SON VERMEK İÇİN TÜRKİYE ÇAPINDA GERÇEKLEŞECEK SOSYAL SORUMLULUK PROJESİNE ÖNCÜLÜK EDİYOR, RADYO D’NİN YAPACAĞI YAYINLARLA TOPLUMU ORMAN YANGINLARI KONUSUNDA BİLGİLENDİRMESİNE DESTEK VERİYOR.

Radyo D yaklaşan yaz aylarında artan orman yangınlarına dikkat çekmek için bir sosyal sorumluluk kampanyası başlatıyor. “Ormanların D’lisi, Yangınların Düşmanıyız” sloganıyla yola çıkan kampanya, ihmal yüzünden çıkan orman yangınlarına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Orman yangınlarının sık görüldüğü yaz ayları boyunca izmarit atılmaması, ormanda yakılan ateşin söndürülmesi ve yangın durumlarında Alo 177 yangın ihbar hattına haber vermek gibi önemli mesajların verileceği kampanyayla vatandaşların bilinçlendirilmesi hedefleniyor.
Her sene orman yangınları nedeniyle, binlerce hektar yeşil alan yok oluyor ve Türkiye giderek çölleşiyor. Radyo D, bu duruma ‘‘dur’’ demek için araştırmacı gazeteci Uğur Dündar ve Radyo D Programcısı DJ Hakan Gündüz öncülüğünde sosyal sorumluluk kampanyası başlatıyor. Proje kapsamında, ormanlarda çıkan yangınları engellemek için öncelikle toplumu bilinçlendirici yayınlar yapılacak ve ormanlar hakkında bilgi verilecek.
Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Doğan Radyo Grup Başkanı Sezgin Onat; orman yangınlarına dikkat çekmek için Radyo D olarak düğmeye bastıklarını ve Uğur Dündar’ın bir saniye bile düşünmeden bu özel sosyal sorumluluk projesinin hem yüzü hem lideri olmayı kabul ettiğini belirtti.

Soruşturmacı gazeteci Uğur Dündar ise, ‘‘Cennet yurdumuzun ormanlarının yok edilmesi çok kolay. Yenisinin kazanılması ise çok zor. Rant peşinde olanların ağaçları yok ettiğini görüyorum. Anız yakma ve bilinçsiz davranışlar sonucu ormanların yok olduğunu üzülerek görmekteyiz.’’ dedi.
Ormanları korumanın ulusal bir görev olduğunu belirten Dündar, ‘‘Her sosyal sorumluluk projesinde olduğu gibi, bu cennet vatanın eşsiz coğrafyasına bir şeyler katabilmek için projeyi kabullendik. Her Türk vatandaşına orman bekçiliği diye bir hizmet alanı açılırsa, gönüllü bekçilik yaparım.’’ diyerek sözlerine son verdi.

Son olarak sözü alan Radyo D Programcısı DJ Hakan Gündüz ise, bu projede Uğur Dündar ile birlikte yer almaktan gurur duyduğunu ve programlarında orman yangınları hakkında bilgilendirici yayınlar yapacaklarını belirtti. ‘‘Programlarımızda mizahi yönde anlatırsak, daha iyi algılanıyor. Biz de hazırladığımız mizahi tanıtımlarla ve bilgilendirmelerle dinleyicilerimizin ilgisini bu konuya çekeceğiz.’’ dedi.

‘‘Ormanların D’lisi, Yangınların Düşmanıyız’’ Kampanyası

Radyo D, yangın mevsimi boyunca sürdüreceği sosyal sorumluluk projesiyle, bu tür önemli bilgileri ve yapılan dikkatsizlikleri dinleyicileriyle paylaşacak. Uğur Dündar, DJ Hakan Gündüz ve Radyo D programcıları ile ‘‘Ormanların D’lisi, Yangınların Düşmanıyız’’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında orman yangınlarının çıkış nedenleri-dikkatsizlikler ve ormanın faydaları hakkında dinleyicileri bilgilendirecek.

Ormanlarımızın %60’ı yangına çok hassas bölgelerde.

Ülkemizde özellikle Hatay’dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul’a kadar uzanan kıyı bandı, yangınlar açısından en tehlikeli bölgeyi oluşturuyor. Türkiye’de yangına birinci derece hassas alan 7.182.051 hektar, yangına ikinci derece hassas 5.091.788 hektar alan bulunuyor. Buna göre ormanlarımızın yaklaşık %60’ı olan 12 milyon hektarlık alan yangına çok hassas bölgelerde yer alıyor.

Orman yangınlarının %85’ine insanlar neden oluyor.

Orman yangınlarının çıkış nedenlerinin dağılımına bakıldığında;

%47,7 ihmal, %19,2 faili meçhul, %17,7 kasıt, %15,4 doğal nedenlerden kaynaklanıyor. İnsanların neden olduğu yangınlar, toplamda % 84.6’ya ulaşıyor.*
2008 yılında yaklaşık 59.000 futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan yandı.

2006 yılında orman yangınlarıyla Türkiye genelinde 7.762 hektar, 2007 yılında 11.664 hektar, 2008 yılında 29.749 hektar alan yandı.* Her sene giderek artan orman yangınlarına son vermenin yolu ise, toplumun bu konu hakkında bilinçlendirilmesinden geçiyor.
Bir hektar kayın ormanı 68 ton toz emiyor.

Yangınlar sonucu ormanların zarar görmesi, soyu tükenmekte olan birçok hayvanı yok ediyor. Dikkatsizlik ve ihmal sonucu sebep olunan orman yangınları, ihtiyacımız olan oksijeni de yok ediyor, karbondioksit oranının artmasına neden oluyor. Oysa 72 kişinin bir saatte tükettiği oksijeni, bir kayın ağacı aynı sürede üretiyor. 1 hektar kayın ormanı 68 ton, çam ormanı da 40 ton tozu emiyor. Erozyona engel oluyor. Orman örtüsü, yer altı sularının oluşmasına ve su kaynaklarının su sağlamasına da yardımcı oluyor. Sayısız faydası olan ormanları yangın sonucu kaybettiğimizde ise, ormanın yeniden oluşması için 20-200 yıl arasında bir zaman gerekiyor.

‘‘Alo 177’’ orman yangın ihbar hattını arayın!

Ormanlık alanlarda şüphelendiğiniz durumlarda ve yangın söz konusu olduğunda 177 Orman Yangın İhbar Hattı’nı Türkiye’nin her yerinden arayarak, yangınlara anında müdahale edilmesini sağlayabilirsiniz.

*T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, Ormancılık İstatistikleri, 2008

Bilgi için: Radyo D Kurumsal İletişim Sorumlusu Ekin Özçelik

ekinoz@radyod.com

0212 413 51 83

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder